Associació d'Amics del Bonsai d'Alcanar

Els amics del bonsai d’Alcanar a la Sakka Ten de Roma

El cap de setmana del 28 al 31 d’octubre, va tenir lloc a l’Orto Botanico de Roma, el Congrés Internacional Sakka Ten. Aquest congrès se celebra cada dos anys i aplega bonsaistes d’arreu d’Europa (Itàlia, Espanya, França, Alemanya, Suïssa…), que exposen els seus millors arbres i participen en tot un seguit d’activitats com ara conferències, tallers i demostracions.Resultat d'imatges de sakka ten Roma

En cada edició d’aquest congrés, s’invita un mestre japonès, el qual participa en el muntatge de l’exposició i també realitzant conferències, tallers, demostracions i una masterclass que dóna per finalitzats els actes i que té com a temàtica principal el keido, l’art d’exposar. En aquesta ocasió, el mestre invitat ha estat el sensei Kunio Kobayashi.

L’exposiciò del congrès, a diferència d’altres edicions, enguany va estar dividida en quatre espais: un espai per arbres de petites dimensions, un altre per a kusamonos, un tercer espai per a suisekis i finalment un quart espai, més gran, per a arbres de grans dimensions. La mostra era conjunta entre els diferents membres de l’associació Nippon Bonsai Sakka Kyookai Europa, i la branca espanyola d’aquesta associació, de la qual formem part, va participar activament en l’exposició aportant diferents elements com arbres, shohin, kusamono i suiseki, a més d’altres accessoris, a l’exposició. En les quatre sales que formaven l’exposició, hi va haver una representació de la Nippon Bonsai Sakka Kyookai Europe- España. La nostra associació, també ha comptat amb exemplars seleccionats, en aquesta ocasió un arbre i un kusamono.

No és el primer cop que algun arbre de la nostra associació és seleccionat per a una mostra d’aquestes característiques, però cada cop que un arbre és seleccionat, ens anima a continuar millorant, a anar treballant els nostres arbres per tal que aquests siguin al més naturals possible, per tal que representin el que realment són i que sembli que la mà de l’autor no ha estat present en la seva formació. Cada mostra ens ajuda a millorar la manera com exposem els nostres arbres, trobar els elements necessaris per tal que l’arbre estigui en harmonia amb tots els seus complements (taula, planta d’acompanyament, ceràmica…) i el fet de veure l’evolució de l’arbre exposició rere exposició ens permet adonar-nos del temps que hem dedicat a aquell arbre i del que ens queda per dedicar-hi, ja que un bonsai no és una obra acabada, sinó que està en constant evolució i mai no el podem donar per acabat, sinó que hem d’anar millorant les seves imperfeccions i aprendre any rere any. Les imatges que podeu veure a continuació són algunes de les imatges d’exemplars que hem exposat a la Sakka ten de Peñíscola i de Roma:

Divendres al matí, abans que l’exposició fos inaugurada, hi va haver tallers amb el mestre Kobayashi, en els quals els bonsaïstes participants portaven els seus millors prebonsais per tal que el mestre els donés les pautes a seguir a l’hora de treballar-los, per tal de crear el seu nou projecte, i també els ensenyés algunes técniques a utilitzar per realitzar els treballs necesaris. El mateix dia, al vespre, es va inaugurar l’exposició, acte en el qual van assistir diferents autoritats i altres participants en el congrés.

Dissabte van continuar les activitats, totes elles molt instructives i enriquidores. Va començar el matí amb dues conferències a càrrec del mestre Edoardo Rossi, el qual ens va donar alguns consells sobre com cultivar els aurons i els pins a la tardor per tal que estiguin preparats per resistir les inclemències de l’hivern i per estar forts per a la primavera. El mestre, com sempre, va ser molt clar en les seves explicacions i, gràcies a exemples i fotografies,  es va assegurar que tothom entenia a la perfecció allò que volia explicar.

Acte seguit hi va haver una demostració simultània de dos socis de la Nippon Bonsai Sakka Kyookai. En aquesta ocasió es van treballar dos disciplines diferents. D’una banda en Hartmut Munchenbach va treballar un pi, va explicar els passos a seguir per a convertir-lo en un bon bonsai i va donar alguns consells a l’hora de treballar-lo i d’altra banda, l’Alfonsina Zenari va crear tres kusamonos de tardor i a la vegada va explicar una mica en què consistia l’art del kusamono i quins passos seguia ella per crear els seus kusamonos, com escollir una ceràmica adequada, etc.

Després de dinar, hi va haver una conferència- demostració sobre l’art del suiseki a càrrec del mestre Kunio Kobayashi, la qual va ser molt instructiva per tots els aficionats a aquest art. Per finalitzar els actes del dia, hi va haver l’Assemblea de socis de la Nippon Bonsai Sakka Kyookai Europe, amb membres d’arreu d’Europa, i en la qual es van tractar diversos temes referents als actes organitzats per l’associació europea. Durant aquest acte, també es va presentar un nou soci efectiu, un castellonenc, Fernando Monferrer.

L’endemà, les activitats van continuar amb més conferències al matí, una a càrrec dels professors Aldo Tollini i Giangiorgio Pasqualotto que es titulava “Tardor: La melanconia entre Orient i Occident” i una altra conferència a càrrec de la directora de l’Orto Botanico titulada “Els arbres i la seva arquitectura”. Per la tarda, el mestre Kunio Kobayashi va fer una demostració en la qual, juntament amb l’ajuda d’alguns membres de la Sakka Kyookai Europe, va treballar dos arbres amb característiques diferents i hi va efectuar diferents tècniques.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

L’exposició es donava per clausurada diumenge, però les activitats encara no havien acabat, ja que encara quedava la masterclass del mestre Kobayashi i el desmuntatge de la mostra, després del qual tothom tornaria a casa, amb els arbres i elements exposats, recordant els bons moments passats durant els dies que va durar el congrès i també acomiadant-se d’amics i companys que potser no tornaria a veure fins la propera Sakka Ten. Ara, toca aplicar els coneixements adquirits als nostres arbres i començar a preparar els millors per una nova edició de la Sakka Ten. Toca fer balanç d’aquesta edició, de les coses que cal millorar i les coses que han funcionat, i començar a organitzar la propera, el 2018,  per tal que la Sakka Ten continui sent un punt de referència per a bonsaïstes i aficionats d’arreu d’Europa.

Pel que fa a nosaltres, un cop la Sakka Ten acabada, tornem amb els nostres cursos, per continuar formant-nos i formar nous bonsaistes que es volen iniciar en aquesta afició i que, qui sap, potser algun dia arribin a exposar algun dels seus arbres en una exposició com la Sakka Ten. El curs d’iniciació, que va començar a finals del mes d’octubre encara està obert a nous membres que vulguin iniciar-se de manera teòrico-pràctica en aquest art, i el curs de perfeccionament, per a bonsaïstes amb més experiència, va començar dijous dia 3 de novembre.

La propera exposició? Si voleu saber quan i on serà, no perdeu el fil de les nostres publicacions, us n’informarem d’aquí a uns dies.

Si hi ha algú que vol fer algun dels nostres cursos, podeu informar-vos-en clicant al següent enllaç o bé escrivint-nos un correu electrònic a bonsaialcanar@gmail.com, encara sou a temps d’inscriure-us.

Single Post Navigation

2 thoughts on “Els amics del bonsai d’Alcanar a la Sakka Ten de Roma

  1. Retroenllaç: L’associazione Amics del Bonsai d’Alcanar alla Sakka Ten di Roma | Associació d'Amics del Bonsai d'Alcanar

  2. Retroenllaç: La asociación Amics del Bonsai d’Alcanar en la Sakka Ten de Roma | Associació d'Amics del Bonsai d'Alcanar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: