Associació d'Amics del Bonsai d'Alcanar

I Congrés Nacional de la Nippon Bonsai Sakka Kyookai Europe-España a Castelló

Podéis encontrar la versión castellana del artículo en: I Congreso nacional de la Nippon Bonsai Sakka Kyookai Europe- España en Castellón

El segon cap de setmana de setembre (del 13 al 15) els membres de l’Associació d’Amics del Bonsai d’Alcanar, juntament amb altres associacions espanyoles, van col·laborar en el I Congrés Nacional de la Nippon Bonsai Sakka Kyookai Europe- España. Aquest esdeveniment va tenir lloc a l’edifici de La Pérgola de Castelló, situat dins el parc Ribalta de Castelló. Durant tot el cap de setmana, vam comptar amb la presència del sensei Isao Fukita, un dels deixebles del mestre japonès Kobayashi i que, tot i especialitzar-se en azalees, ens va donar molt bons consells a l’hora de treballar i exposar els nostres arbres.

Dijous 12 va començar el muntatge de l’exposició. Durant tot el dia voluntaris de les diferents associacions del sud de Catalunya i de la província de Castelló van treballar frenèticament per tal de muntar les taules, els tokonomes, col·locar les teles i, finalment, ubicar els arbres i resta d’elements expositius al lloc més idoni. La distribució dels arbres, l’elecció de la taula més adequada per a cada bonsai i després la tria de l’element que acompanyaria cada arbre van ser supervisats en tot moment pel sensei Fukita, que al mateix temps ens explicava el perquè de cada elecció.

Divendres al matí, un cop tot a punt per ser visitat, els alumnes de diferents escoles de Castelló van visitar l’exposició seguint les explicacions de Xavier Redon, president de la Nippon Bonsai Sakka Kyokai España. Més tard, a la nit, va tenir lloc la inauguració de l’exposició per part de les autoritats, en la qual vam poder comptar amb la presència de la cònsol del Japó, Mitsuyo Kajita. Durant la inauguració els assistents van poder gaudir del muntatge del tokonoma principal per part del seinsei Fukita i també de les seves explicacions sobre els passos a seguir segons la tradició japonesa. Seguidament hi va haver un refrigeri on tots els assistents van poder compartir impressions sobre l’exposició.

El cap de setmana va estar ple d’activitats que, juntament amb l’exposició, van atreure aficionats d’arreu d’Espanya. L’exposició estava formada per arbres d’espècies diferents ( boix, glicina, morera, pins, figueres, sabines, oliveres…) i cada arbre anava exposat juntament amb un element d’acompanyament. Entre altres, hi havia suisekis del bilbaí Jesús Quintas, tot un expert en aquest art, i també kakejikus pintats per un membre de la nostra associació, Xavier Rovira. L’exposició també comptava amb tenpai (figuretes) i shitakusa (plantes) de diferents col·laboradors que  ajudaven els visitants a imaginar-se un paisatge per a cada arbre.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Una de les activitats més esperades per alguns dels participants van ser els tallers amb el sensei Fukita, en els quals cadascun dels inscrits portava algun dels seus arbres i el mestre li indicava quins eren els passos a seguir per tal de millorar-lo o bé quines tècniques havia d’emprar per treballar-lo. En tot moment el sensei va tenir al costat una traductora del japonès, que va ser de gran utilitat a l’hora d’entendre el que el mestre deia i també per fer-li preguntes sobre aquell arbre o algun arbre dels que es treballaven en aquell taller. El sensei, en tot moment va estar obert a preguntes, tant als tallers com en la resta d’activitats en què va participar, com ara el muntatge dels tokonomes o l’explicació de les composicions de l’exposició.

Dissabte van començar els actes organitzats amb dos conferències/demostració. La primera, sobre com fer quadres amb restes de poda a càrrec de Elena Alsina i el segona sobre plantes d’acompanyament autòctones a càrrec de Mireia Bel, membre de la nostra associació. L’assistència a aquests dos actes fou força concorreguda i les explicacions quedaven més clares un cop posades a la  pràctica en les demostracions que van fer les mateixes conferenciants.

Durant tot el cap de setmana també es va poder gaudir de les exhibicions d’Aikido, Jui-jitsu, Judo i Kendo per part del gimnàs Distrito Judo de Castelló. Les exhibicions anaven acompanyades d’explicacions sobre la filosofia d’aquestes arts per tal d’entendre millor el significat de cada acció dels lluitadors.

Diumenge, l’últim dia del congrés, vam poder escoltar la conferència “La tierra y el agua de nuestros bonsáis” a càrrec de Basili Fibla, tècnic agrícola i membre de la nostra associació, en la qual ens va parlar de les característiques de cada tipus de terra, de la manera com les plantes absorbeixen l’aigua i els nutrients i quins són els elements nutritius necessaris per als nostres bonsais. Va ser una bona ajuda per molts dels que s’inicien en el món del bonsai i també per alguns més experts que necessiten trobar la millor manera per alimentar els seus arbres segons les seves necessitats.

Al matí, a més, hi hagué una demostració a càrrec del mestre japonès Isao Fukita en la qual va treballar, amb l’ajuda de Xavier Redon (President de la Nippon Bonsai Sakka Kyookai Europe- España) i Fernando Monferrer (President de l’Associació Bonsai Castelló), quatre sabines. El mestre va donar indicacions als ajudants que ell mateix havia triat i al mateix temps anava treballant ell mateix una de les sabines. Es van poder observar diferents tècniques entre les quals la col·locació del filferro i la poda i abans de fer res, el mestre explicava què volia fer i per què.  A la tarda, el sensei Fukita ens donaria una altra lliçó, la del Kazari, en la qual ens explicaria quatre composicions de l’exposició i per què havia triat aquella combinació d’elements.

Un cop acabades les explicacions del mestre, i aclarits els dubtes que sorgien entre els assistents, es va procedir a desmuntar l’exposició. Tot allò que havia costat tant de muntar (1 dia), ara s’havia de desmuntar en un parell d’hores. Sort que vam col·laborar molta gent i entre tots ho vam enllestir. Els arbres tornarien al seu lloc de cultiu fins a la propera exposició i tots els participants vam tornar a casa, satisfets dels actes organitzats i esperant el proper congrés nacional.

Single Post Navigation

3 thoughts on “I Congrés Nacional de la Nippon Bonsai Sakka Kyookai Europe-España a Castelló

  1. Retroenllaç: I Congreso Nacional de la Nippon Bonsai Sakka Kyookai Europe-España en Castellón | Associació d'Amics del Bonsai d'Alcanar

  2. Retroenllaç: II Congrés nacional de la Sakka Kyookai Europe- España | Associació d'Amics del Bonsai d'Alcanar

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: